2014-06-05 13:17Nyheter

Kreugers båt går på auktion

PS Auction ABPS Auction AB

En känd affärsman i Norrland säljer Torsten Kreugers 10,5 meter långa vackra mahognybåt Mary. Han hoppas få ut 10 miljoner kronor på auktionssajten PS.nu.

– Jag samlar på fordon, bilar, båtar, motorcyklar, snöskotrar och allt möjligt. Jag har omkring 300. Tyvärr jag inte haft tid att använda båten de senaste åren. Som samlare måste man ibland besinna sig, säger Leif Danielsson i Umeå.

Danielsson är en av Norrlands mest kända och omtalade affärsmän. Han byggde upp sin förmögenhet som IT-entreprenör i början på 2000-talet, har investeringar bland annat i fastigheter och är största ägare i börsnoterade Bredband2.

Mary är en av bara ett fåtal av Kreugers båtar som fortfarande finns kvar. Totalt hade han ett 50-tal. Hon var en av Kruegers vackraste och snabbaste. Ritad av den världsberömda båtkonstruktören Jac M Iversen och sjösatt första gången 1935.

Men tiden, ägarbyten och misskötsel satte djupa spår hos den klassiska 30-talsskönheten. När Mary hittades i en lada i Västerbotten drygt 60 år efter att hon såg dagens ljus hade förfallet gått långt.

Båten räddades av att Leif Danielsson hade tillräckligt mycket pengar för att ge sig på en renovering.

– Jag har investerat många miljoner i den här båten. Förhoppningsvis får jag tillbaka dem nu, säger han.

Uppdraget gick till det lilla familjeföretaget Bengt Johansson & Son Båtbyggeri i Holmsund utanför Umeå.

Nu är hon åter i glänsande toppskick, och med sin historia från en av de mest kända svenska finansfamiljerna är Mary ett av de verkliga toppobjekten i den auktion med samlarfordon som pågår på PS.nu fram till 14 juni. PS.nu drivs av företaget PS Onlineauktioner i Svenljunga.

Budgivningen på båten väntas gå upp emot 10 miljoner kronor. Det är den värd, för rätt köpare, tycker båtbyggaren Christer Johansson som stod för renoveringen.

– För en vanlig lekman låter det som ett skämt, men det kommer aldrig kunna byggas något mer som det här. Det är ett unikt exemplar och det behövs bara en seriös spekulant. Det finns inte så många Kreugerbåtar kvar heller.

Christer Johansson anser att sjöegenskaperna slår de flesta nytillverkade båtar.

– Jag tycker att den är otroligt snygg och går förbannat fint i vattnet. Med två Volvo Penta D4-35 gör den 37 knop, men den går som bäst vid 25-30. Den är som en båt skall vara.

Mary genomgick en omfattande renovering. Överbyggnaden gick att behålla, men stora delar av trävirket under vattenlinjen behövde bytas ut.

– Det slutade med att vi bytte hela kölen och över 60 meter bordläggning.

Dessutom hade tidigare ägare förändrat båtens utseende en hel del. Det återställdes till hur den såg ut på 50-talet, efter gamla fotografier.

– Jag tycker det är en skitfin båt, bortsett från att det är i en prisklass som jag inte själv har råd med. Men jag skulle gärna åka omkring i den.

Som Christer Johansson ser det är Kreugers gamla Mary inte bara en samlarbåt.

– Den kan användas som vilken båt som helst. Det går att fara på familjesemester med den om du vill. Många av de här gamla båtarna var ju annars egentligen bara leksaker.

Mary beställdes av industrimannen och tidningsägaren Torsten Kreuger, bror till tändstickskungen Ivar Kreuger vars våldsamma död en marsdag i Paris 1932 orsakade börskrasch och enorma konsekvenser. Både politiskt och ekonomiskt. Makten över hela det svenska näringslivet fördelades i praktiken om.

Torsten Kreuger har också en spektakulär historia. Han var, precis som sin bror, kontroversiell på flera sätt, som industriman och ägare i både Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Stockholms-Tidningen.Om PS Auction AB

Om PS Auction AB Vår vision: Fullt användbara produkter får aldrig någonsin mer gå till spillo. Med våra tjänster ska människor och företag kunna konsumera med mer förnuft - och ta ansvar för hur varor säljs, köps, transporteras och används. Om tusen år kommer man att skaka på huvudet över hur jorden utarmades under 1900-talet. Det finns bara en planet och vi överkonsumerar en rad av dess resurser. The Planetary Bounderies* kräver att vi byter strategi. Att vi funderar ett varv till innan vi köper, byter eller slänger våra saker. PS Auction tillverkar inte något. Vår roll är att bidra till maximal resurseffektivitet genom att se till att verktyg, varulager, fordon och maskiner inte blir stående, utan snabbt kommer till användning hos nya ägare, när tidigare ägare vill eller måste släppa taget. Tack vare våra professionella medarbetare, vår onlineauktion, vår infrastruktur och vår utbredning i världen förlänger vi livscykeln på varor som redan existerar. Igen och igen. Kontakta gärna våra distriktskontor som finns på följande orter; Svenljunga, Göteborg, Stockholm, Linköping, Karlstad Skellefteå & Malmö


Kontaktpersoner

Per Henriksson
CEO
Per Henriksson
David Benisty
CMO
David Benisty