2020-02-18 07:31Pressmeddelande

Demoskop: Företag har miljarder i bortglömda tillgångar

PS Auction ABPS Auction AB

Utrustning för miljardbelopp samlar damm i svenska företag. Räknat på ett genomsnitt skulle en arbetsgivare med 30 anställda istället kunna dela ut ett årligt friskvårdsbidrag på 5 000 kronor - under fem år. Eller ordna en trevlig kickoff med övernattning - varje år i tio års tid.

Det genomsnittliga värdet på utrustning som aldrig används i företagen är 723 000 kronor, enligt en enkätundersökning som Demoskop gjort på uppdrag av PS Auction. Det är tillgångar som bara ligger undanstoppade och bortglömda.

723 000 kronor är mycket pengar för vilket företag som helst. Såväl ägare som företagsledning och anställda är säkert överens om att det är dumt att ha så mycket likviditet låst i maskiner och andra prylar, som aldrig någonsin kommer till användning.

Det kan finnas många hål att stoppa slantarna i, men det finns också många trevliga och utvecklande alternativ för företaget, till exempel personalutveckling, arbetsmiljö och medarbetarnas hälsa.

Deltagarna i Demoskops Iniziopanel fick uppskatta det sammanlagda marknadsvärdet på oanvänd fungerande utrustning i det företag där de arbetar. Alla sorters utrustning ingick. Maskiner, möbler, fordon etc.

Genomsnittet drogs upp av de största företagen. De har mest kapital låst i utrustning som inte längre är aktuell.

- Men vår erfarenhet är att nästan alla företag i alla storlekar, utan att tänka så mycket på det, sitter på tillgångar som skulle kunna omvandlas till kontanter. Ibland handlar det om mycket stora belopp, säger Per Henriksson, vd för PS Auction.

Samtidigt finns det gott om andra företag som verkligen skulle få glädje av just den utrustning som någon annan inte längre ser något värde i.

- Det finns köpare med verksamheter i ett helt annat utvecklingsskede. För dem är det också en stor ekonomisk fördel om utrustningen kommer ut på marknaden.

Den tredje, och absolut största, vinnaren är klimatet, enligt Per Henriksson.

- Vår vision är att fullt användbara produkter aldrig någonsin mer får gå till spillo. Både företag och människor måste börja konsumera med mer förnuft. Alla måste bidra, och vi har tjänster som gör det enklare att utnyttja en väl fungerande andrahandsmarknad.

Personalvård är en möjlighet om ekonomiska resurser frigörs. Men ett genomsnittligt företag med klimatomsorg skulle till exempel också kunna byta oanvända grejer mot en helt ny eldriven Tesla Model 3 Long Range med fyrhjulsdrift.

Eller en topputrustad Polestar 2, Volvo Cars nya elbil.

Och få pengar över.

I Demoskops Iniziopanel svarade 1 151 personer som arbetar i företag med mellan 1 och 500 anställda.

För mer information om undersökningen - och om fynd med mer förnuft - går det bra att kontakta Per Henriksson: 0767-747301, per.henriksson@ps.se


Om PS Auction AB

Om PS Auction AB Vår vision: Fullt användbara produkter får aldrig någonsin mer gå till spillo. Med våra tjänster ska människor och företag kunna konsumera med mer förnuft - och ta ansvar för hur varor säljs, köps, transporteras och används. Om tusen år kommer man att skaka på huvudet över hur jorden utarmades under 1900-talet. Det finns bara en planet och vi överkonsumerar en rad av dess resurser. The Planetary Bounderies* kräver att vi byter strategi. Att vi funderar ett varv till innan vi köper, byter eller slänger våra saker. PS Auction tillverkar inte något. Vår roll är att bidra till maximal resurseffektivitet genom att se till att verktyg, varulager, fordon och maskiner inte blir stående, utan snabbt kommer till användning hos nya ägare, när tidigare ägare vill eller måste släppa taget. Tack vare våra professionella medarbetare, vår onlineauktion, vår infrastruktur och vår utbredning i världen förlänger vi livscykeln på varor som redan existerar. Igen och igen. Kontakta gärna våra distriktskontor som finns på följande orter; Svenljunga, Göteborg, Stockholm, Linköping, Karlstad Skellefteå & Malmö


Kontaktpersoner

Per Henriksson
CEO
Per Henriksson
David Benisty
CMO
David Benisty