2018-11-14 07:50Pressmeddelande

Efter konkursen: Kulturbåtarna går på auktion

PS Auction ABPS Auction AB

Storsatsningen på passagerartrafik längs västkusten knäckte rederiet Kulturbåtarna. Nu säljs tre anrika men modernt utrustade båtar på auktion. Ett båtliv från en svunnen tid söker en ny hamn.

I somras gick Göteborgsföretaget Kulturbåtarna AB i konkurs efter ett par expansiva men ekonomiskt tunga år. Av konkursförvaltarens utredning framgår att bolagets snabba tillväxt med stora investeringar och bristande kostnadskontroll orsakade konkursen.

Efter att först ha försökt sälja hela rederirörelsen intakt byter konkursförvaltaren på Rosengrens advokatbyrå strategi och vänder sig till en internationell marknad via auktionssajten PS Auction.

Nu ligger båtarna vid kaj i Göteborg och att gå ombord är som att kliva in i en tidsålder då tempot var lite lägre. Med vackra salonger, mörk blank träinredning, skeppsklockor och mässingsdetaljer.

Se bifogat bildspel som är fritt för publicering.

Ellen af Bohuslän är äldst. Hon byggdes på Motala Verkstad redan 1885. Systerfartyget Svea af Bohuslän såg dagens ljus 19 år senare. Nya Skärgården, med byggår 1915,  är störst. Alla tre har en lång historia med passagerartrafik i svenska kustvatten.

- Konkursen var trist, men det är roligt att få hjälpa till med att de här fina båtarna hamnar hos nya ägare. Det är svensk kulturhistoria och ett verkligt fint exempel på återbruk av kvalitetsprodukter i en cirkulär ekonomi, säger Per Henriksson, vd PS Auction.

De tre svenskbyggda kulturbåtarna är i bra skick, enligt den externa värdering som gjordes i februari i år.

Särskilt gott skick har den största båten Nya Skärgården jämfört med likvärdiga båtar. Båten har varit i  passagerartrafik både på öst- och västkusten. Rederiet investerade en miljon kronor i inredning och uppdaterad teknik.

Båten tar 225 passagerare, har ett komplett restaurangkök och plats för 140 ätande gäster. Värderingsintyget hamnade på 13 miljoner kronor.

Nya Skärgården gick i passagerartrafik mellan Göteborg och Strömstad. Men de tidigare ägarna bedrev också passagerartrafik till och från Nya Älvsborgs fästning i Göteborgs hamninlopp och nöjeskryssningar i Göteborgs skärgård med omnejd.

Auktionen på www.ps.se avslutas torsdagen 29 november.

Fakta om kulturbåtarna

Nya Skärgården. Byggd 1915 av Motala Verkstad. Längd: 32,11 meter. Bredd: 6,32 meter 225 passagerare varav 140 ätande.

Ellen af Bohuslän. Byggd 1885 av Motala Verkstad. Längd: 23,24 meter. Bredd: 4,7 meter. 70 passagerare varav 50 ätande.

Svea af Bohuslän. Byggd 1904 av Bergsunds Mekaniska Verkstad. Längd: 20,16 meter. Bredd: 5,1 meter. 70 passagerare varav 42 ätande.

Kontakt

För mer information om båtarna och auktionen: Robin Åsedal, 0703-38 26 75 robin@ps.se


Om PS Auction AB

Om PS Auction AB Vår vision: Fullt användbara produkter får aldrig någonsin mer gå till spillo. Med våra tjänster ska människor och företag kunna konsumera med mer förnuft - och ta ansvar för hur varor säljs, köps, transporteras och används. Om tusen år kommer man att skaka på huvudet över hur jorden utarmades under 1900-talet. Det finns bara en planet och vi överkonsumerar en rad av dess resurser. The Planetary Bounderies* kräver att vi byter strategi. Att vi funderar ett varv till innan vi köper, byter eller slänger våra saker. PS Auction tillverkar inte något. Vår roll är att bidra till maximal resurseffektivitet genom att se till att verktyg, varulager, fordon och maskiner inte blir stående, utan snabbt kommer till användning hos nya ägare, när tidigare ägare vill eller måste släppa taget. Tack vare våra professionella medarbetare, vår onlineauktion, vår infrastruktur och vår utbredning i världen förlänger vi livscykeln på varor som redan existerar. Igen och igen. Kontakta gärna våra distriktskontor som finns på följande orter; Svenljunga, Göteborg, Stockholm, Linköping, Karlstad Skellefteå & Malmö


Kontaktpersoner

Per Henriksson
CEO
Per Henriksson
David Benisty
CMO
David Benisty