2018-09-28 07:35Pressmeddelande

​Jättesamling brandbilar under klubban

PS Auction ABPS Auction AB

Parkerat på en åker utanför Skara står resultatet av ett ovanligt skrymmande samlarintresse. Gårdens ägare samlade på brandbilar - tills han inte fick plats med fler. Efter hans bortgång säljs nu allt på auktion.

Det är rariteter som gjort tjänst i svenska brandkårer på 1930-, 40- och 50-talen. Mest Ford och Chevrolet, men till exempel också en Chrysler Fargo från 1948 och en väl använd Dodge LE 12C från 1937.

Skaraborgaren började köpa bilarna från brandstationer runt om i landet i mitten av 1970-talet. Sedan parkerade han dem en efter en, tätt intill varandra, i en drygt 500 kvadratmeter stor maskinhall som han specialbyggde för ändamålet.

Det är inte många som fått komma in där genom åren. Denna högst speciella kulturskatt har stått gömd för omvärlden. Trots förfrågningar från museer och andra är det första gången samlingen visas upp offentligt. Se bifogat bildspel, som är fritt för publicering i media.

Mannens dödsbo har nu valt att sälja brandbilarna genom auktionssajten Ps Auction och når på så sätt ut till en internationell samlarmarknad.
Totalt är det 17 brandbilar som har vilat i 30-talet år eller mer, efter väl förrättat värv i de kommunala brandförsvaren. Som utryckningsfordon har de inte gått många mil. Men skicket på karosserna varierar.

För några dagar sedan bogserade Robin Åsedal och hans kolleger på PS Auction ut fordonen ett efter ett för att förbereda för visningen.
Utomhus utgör de en imponerande syn. Det är kulturhistoria och vardagsdramatik på en och samma gång. Iögonfallande stegbilar, sirener och häftiga detaljer drar till sig intresset. Chevagrillar, kylarprydnader och bulliga motorhuvar. Brandrött mot svensk sensommargrönska.

- Det är en fantastisk samling som verkligen sätter fart på fantasin. Man kan tänka sig alla de drama de här bilarna har varit inblandade i, säger Robin Åsedal på PS Auction.
- Bilarna har inte rullat på många år och måste förstås betraktas som renoveringsobjekt, men vi tror att det kan finnas ett intresse. Det finns dokumentation om de flesta fordon.

Försäljningen blir en del av en extrainsatt samlarbilsauktion på www.psauction.se med start 11 oktober.

Då finns även ett stort utbud av andra eftertraktade veteranbilar bland utropen. Till exempel en Buick Lesabre 1965 med mätarställning på cirka 1700 mil, Rolls Royce Silver Spur 1981, Buick Century Touring 1937 och Bentley Serie S 1956.

För mer information om auktionen eller fler pressbilder, kontakta Robin Åsedal, 070-3382675, robin.asedal@psauction.se


Om PS Auction AB

Om PS Auction AB Vår vision: Fullt användbara produkter får aldrig någonsin mer gå till spillo. Med våra tjänster ska människor och företag kunna konsumera med mer förnuft - och ta ansvar för hur varor säljs, köps, transporteras och används. Om tusen år kommer man att skaka på huvudet över hur jorden utarmades under 1900-talet. Det finns bara en planet och vi överkonsumerar en rad av dess resurser. The Planetary Bounderies* kräver att vi byter strategi. Att vi funderar ett varv till innan vi köper, byter eller slänger våra saker. PS Auction tillverkar inte något. Vår roll är att bidra till maximal resurseffektivitet genom att se till att verktyg, varulager, fordon och maskiner inte blir stående, utan snabbt kommer till användning hos nya ägare, när tidigare ägare vill eller måste släppa taget. Tack vare våra professionella medarbetare, vår onlineauktion, vår infrastruktur och vår utbredning i världen förlänger vi livscykeln på varor som redan existerar. Igen och igen. Kontakta gärna våra distriktskontor som finns på följande orter; Svenljunga, Göteborg, Stockholm, Linköping, Karlstad Skellefteå & Malmö


Kontaktpersoner

Per Henriksson
CEO
Per Henriksson
David Benisty
CMO
David Benisty