2020-02-29 09:40Pressmeddelande

Statusbilarna lämnades kvar i verkstadskonkursen

PS Auction ABPS Auction AB

Efter flera år av förluster tvingades Sveriges största serviceverkstad för Rolls-Royce och Bentley i konkurs. Nu ska inlämnade bilar och unika reservdelar auktioneras ut.

På samma gata, på ett industriområde i Saabstaden Trollhättan, finns två bilverkstäder specialiserade på statusmärkena Rolls-Royce och Bentley.

Det är en verkstad för mycket i denna extremt smala nisch. För efter en lång rad förlustår och en förlorad kundtvist tröttnade Bernt Hansens Automobil Service danska ägare på att pumpa in mer pengar.

I januari sattes företaget i konkurs på ägarens egen begäran, efter en mångårig verksamhet med renovering, service och nybilsförsäljning till kunder i hela Norden.

Kvar i lokalerna finns verktyg, reservdelar och ett stort antal bilar. De flesta har en del år på nacken – och klassisk design som visat sig hållbar över lång tid. Nu ska de auktioneras ut på en internationell marknad.

Bildspel kan användas fritt för media. Foto: PS Auction

– Det här är ett kulturarv som är väl värt att ta hand om. Det är ett väldigt bra exempel på hur verkliga kvalitetsprodukter alltid kan ges förlängd livslängd i flera ägarled. Vi ser det som vår uppgift att hjälpa till med det, säger Per Henriksson, vd för PS Auction.

Eftersom bilarna är inlämnade för service, blir det närmast ett overkligt intryck i lokalerna där arbetet avbrutits abrupt i samband med konkursen. Fordon som brukar förknippas med hög social status, privatchaufförer och uppvisad rikedom är här upp-pallade, med uppfällda motorhuvar, tätt parkerade och förvarade under lite mer anspråkslösa former.

Här finns förstås Rolls-Royce klassiska Silver Shadow som innebar ett stort tekniksprång när den lanserades 1965.

Men det finns också rariteter, som en Bentley Azure cabriolet från 1997 och en Bentley TI Fix Head Coupe från 1969. Det är en modell som endast tillverkades i 98 exemplar.

– Några kunder kommer att hämta ut sina bilar. Men totalt kommer vi nog att ha med 20-25 bilar i vår auktion, säger Ola Happstadius på PS som hanterar auktionen på uppdrag av konkursförvaltaren Advokatfirma Glimstedt.

Men den kanske största enskilda tillgången i konkursboet är den gamla Bentleyfabrikens reservdelslager för de äldre modellerna, som trollhätteföretaget köpte på sig för ett antal år sedan. I en lagerlokal i en annan del av industriområdet finns nu mängder med skärmar och andra karosseridelar i tjock plåt.

– Det är väldigt mycket originaldelar i originalförpackningar. Reservdelar, tillbehör och utrustning till gamla Bentleys och även Rolls-Royce. Det kommer att vara en stor del av auktionen som kommer att väcka mycket intresse, säger Ola Happstadius.

Auktionen på PS.se pågår under tre veckor.

Bakgrund:

Bernt Hansen Automobil Service startades 1992 av Bentley- och Rolls-Royce-entusiasten Anders Rohdin. 2015 lämnade Rohdin företaget och startade två år senare Rohdin Classic Car. Båda företagen ligger på Industrigatan i Trollhättan.

Ny ägare blev danske miljardären Henrik Fredriksen.

2019 förlorade företaget en kundtvist som uppstod redan 2007. Skadeståndet och rättegångskostnaderna uppgick till drygt 2,2 miljoner kronor. I januari 2020 sattes företaget i konkurs.

Bernt Hansen Automobil var Sveriges största serviceverkstad för både äldre och nyare Bentley och Rolls-Royce, men arbetade också med andra lyxbilsmärken och nybilsförsäljning.Om PS Auction AB

Om PS Auction AB Vår vision: Fullt användbara produkter får aldrig någonsin mer gå till spillo. Med våra tjänster ska människor och företag kunna konsumera med mer förnuft - och ta ansvar för hur varor säljs, köps, transporteras och används. Om tusen år kommer man att skaka på huvudet över hur jorden utarmades under 1900-talet. Det finns bara en planet och vi överkonsumerar en rad av dess resurser. The Planetary Bounderies* kräver att vi byter strategi. Att vi funderar ett varv till innan vi köper, byter eller slänger våra saker. PS Auction tillverkar inte något. Vår roll är att bidra till maximal resurseffektivitet genom att se till att verktyg, varulager, fordon och maskiner inte blir stående, utan snabbt kommer till användning hos nya ägare, när tidigare ägare vill eller måste släppa taget. Tack vare våra professionella medarbetare, vår onlineauktion, vår infrastruktur och vår utbredning i världen förlänger vi livscykeln på varor som redan existerar. Igen och igen. Kontakta gärna våra distriktskontor som finns på följande orter; Svenljunga, Göteborg, Stockholm, Linköping, Karlstad Skellefteå & Malmö


Kontaktpersoner

Per Henriksson
CEO
Per Henriksson
David Benisty
CMO
David Benisty