2018-05-21 09:00Pressmeddelande

Tipsen som företag tjänar hundratusentals kronor på

PS Auction ABPS Auction AB

Många företag har hundratusentals kronor liggande utan att veta om det. Här är Lars Liljedahls bästa tips för att plocka fram kontanterna. De är grundade på 40 års erfarenhet av att värdera prylar som inte längre används.

Nästan allt som ett företag inte längre behöver är värt en ny chans hos någon annan. Återbruk är en växande trend hos företag som inser att de behöver ta ett större ansvar för användningen av jordens resurser.

Praktisk cirkulär ekonomi ger också ekonomiska vinster för både säljare och köpare på en andrahandsmarknad. Men många företagare har inte insett möjligheterna.

- De har blivit hemmablinda och ser inte grejer som är värda mycket pengar trots att de inte längre används i företaget.

Så beskriver PS Auctions delägare och grundare Lars Liljedahl många av de företagsledare han möter i sitt arbete som värderingsman. Han har 40 års erfarenhet av att sätta värde på maskiner, kontorsutrustning, osålda lager och mycket annat.

- Jag brukar alltid hitta saker som går att sälja och värden som kan realiseras till kontanter rakt in i företagets kassa. Det är inte ovanligt att jag hittar ett par hundra tusen när jag kommer in och får titta runt lite, säger han.

Här är Lars Liljedahls bästa tips till företag som vill frigöra kapital och golvyta:

  • Lägg tid på att regelbundet inventera maskiner och utrustning. Det betalar sig att ha en uppdaterad koll på vad som fortfarande är användbart i den egna verksamheten - och vad som inte är det.
  • Etablera smidiga processer för att ta ställning till om det är skrot eller säljbart och hur båda alternativen hanteras på ett ansvarsfullt sätt.
  • Underskatta inte försäljningsvärdet på maskiner som redan är avskrivna. Ta därför hjälp med värderingen från någon av de aktörer som finns på begagnatmarknaden.
  • Överskatta inte heller värdet. Förbered dig mentalt på att en viktig och kostsam investering kan ha minskat kraftigt i värde när åren gått.
  • Fundera över vad som händer med företagets balansräkning om maskiner eller lager säljs till ett pris under bokfört värde. Kan det kompenseras av att både kapital och dyr lokalyta frigörs?
  • Ligg steget före i en tillfällig ekonomisk svacka och undvik därigenom rekonstruktion, eller i värsta fall konkurs, genom att tidigt sälja inventarier som inte används.
  • Se till att ha en förtroendefull dialog med banken om möjligheterna att frigöra kapital genom försäljning, även om det påverkar bankens säkerheter.
  • Tänk på att det finns mängder med småprylar runt omkring en större maskin. Det är handverktyg, arbetsbänkar, material och annan utrustning. De är värda mer pengar än företagen oftast har klart för sig.

Svenska små och medelstora företag sitter i genomsnitt på oanvänd utrustning för drygt 300 000 kronor. Det framgick av en enkät som analys- och undersökningsföretaget Inizio gjorde för PS Auctions räkning hösten 2017.


Om PS Auction AB

Om PS Auction AB Vår vision: Fullt användbara produkter får aldrig någonsin mer gå till spillo. Med våra tjänster ska människor och företag kunna konsumera med mer förnuft - och ta ansvar för hur varor säljs, köps, transporteras och används. Om tusen år kommer man att skaka på huvudet över hur jorden utarmades under 1900-talet. Det finns bara en planet och vi överkonsumerar en rad av dess resurser. The Planetary Bounderies* kräver att vi byter strategi. Att vi funderar ett varv till innan vi köper, byter eller slänger våra saker. PS Auction tillverkar inte något. Vår roll är att bidra till maximal resurseffektivitet genom att se till att verktyg, varulager, fordon och maskiner inte blir stående, utan snabbt kommer till användning hos nya ägare, när tidigare ägare vill eller måste släppa taget. Tack vare våra professionella medarbetare, vår onlineauktion, vår infrastruktur och vår utbredning i världen förlänger vi livscykeln på varor som redan existerar. Igen och igen. Kontakta gärna våra distriktskontor som finns på följande orter; Svenljunga, Göteborg, Stockholm, Linköping, Karlstad Skellefteå & Malmö


Kontaktpersoner

Per Henriksson
CEO
Per Henriksson
David Benisty
CMO
David Benisty